Strona główna / Zabytki / Prace konserwatorskie / Zielona Góra - zakończenie prac w kamienicy przy u...
Prace konserwatorskie
08 kwiecień 2011
Zielona Góra - zakończenie prac w kamienicy przy ul. Reja 6

Rozmiar czcionki
A A A

W marcu 2011 ukończono prace w budynku przy ul. Reja 6 w Zielonej Górze. Kamienica wzniesiona w  latach  1901–1902 pierwotnie służyła celom mieszkalnym. Później zmieniono jej  przeznaczenie, wprowadzając jednocześnie częściowe zmiany we  wnętrzu  obiektu. Od  roku  2004 budynek był  wyłączony z  użytkowania  z  uwagi na  wciąż pogarszający  się stan techniczny. 
W  2009  r. Gmina Zielona Góra podjęła środki mające na  celu przeprowadzenie niezbędnych działań ukierunkowanych na adaptację kamienicy na cele użytkowe. W 2010 r. wykonano szereg robót budowlanych, prac restauratorskich i  konserwatorskich, aby  przywrócić obiekt do  dawnej świetności.
Szczególnie ważnym aspektem tych  działań  było przywrócenie pierwotnej kolorystyki elewacji oraz  wystroju wnętrza. Wszelkie prace, zarówno  przy  elewacji  jak  i  wnętrzu, zostały poprzedzone badaniami konserwatorskimi.  Na  ich  podstawie ustalono i  odtworzono  pierwotną kolorystykę elewacji, której  tło stanowił odcień piaskowej żółcieni, zaś  detal architektoniczny był   utrzymany w  kolorze szarozielonym. Do  pokrycia  elewacji użyto farb laserunkowych o  niejednorodnej warstwie kryjącej celem uzyskania na  powierzchni zmiennego waloru barwy.   W  ten  sposób bryła budynku uzyskała subtelną, zmienną w  zależności od  natężenia światła słonecznego, tektonikę. Ponadto, w  trakcie prac przy  elewacji, uzupełniono brakujące fragmenty detali dekoracji sztukatorskiej, zaś  te  zachowane poddano konserwacji. Odtworzono również sterczynę, która  pierwotnie wieńczyła  fasadę.
We  wnętrzu budynku w  wyniku prac restauratorskich i  konserwatorskich przywrócono pierwotny wystrój. Na  plafonach i  fasetach zdobiących sufity  uzupełniono i odtworzono brakujące detale dekoracji sztukatorskich zdobionych rozmaitymi ornamentami roślinnymi (m.in. motywem winnego krzewu), występujących  w,   pełniących pierwotnie funkcje reprezentacyjne, pomieszczeniach parteru, pierwszego i  drugiego pietra. Przywrócono również właściwą, zgodna pierwowzorem kolorystykę ścian, sufitów, w  tym  krat klatki schodowej.
 Podczas prac remontowych przeprowadzanych w  pomieszczeniach dawnych kuchni  (obecnie przeznaczonych na  cele sanitarne) na  I  i  II  piętrze natrafiono na  utrzymane w  błękitnej kolorystyce polichromie. Z  uwagi na  to  został opracowany przez  inwestora dodatkowy  program prac konserwatorskich dla  tych  dekoracji.  Malatury pochodzą z  trzech różnych faz rozwoju i  są  na  siebie nałożone. Mają one  formę  bordiury z  motywem: geometrycznym, imitacji układu płytek ceramicznych oraz  floratury.  Najwcześniejsze dwie polichromie  zostały oczyszczone z  wtórnych nawarstwień, poddane konserwacji i  wyeksponowane w  przedsionkach pomieszczeń toalet. Najmłodsza zaś, trzecia, występująca jedynie  na  II  piętrze budynku  została odtworzona za  pomocą szablonu na  powierzchni płyty gipsowo kartonowej.
 

 

Justyna Lubas

Galeria
Zobacz również
„LUBUSKIE KONSERWACJE 2014”
Ustanowiona w 2008 r. nagroda jest uhonorowaniem laureata za...
Zaproszenie na konferencję
Minęło już ponad pół wieku od momentu, kiedy dawne wschodnie...
Szkolenie
Szkolenie na temat zapobiegania zagrożeniom w obiektach zabytkowych...
Uroczystość wręczenia odznaki za opiekę nad zabytkami
W dn. 15 listopada 2011 r. w ambasadzie Rzeczypospolitej Polskiej...